Loading...

Opmerking

Dit multimediaverhaal gebruikt video- en audioclips. Ga na of uw luidsprekers ingeschakeld zijn.

Gebruik het muiswiel of de pijltoetsen op uw toetsenbord om tussen pagina’s te navigeren.

Vegen om tussen pagina‘s te navigeren

Hier gaan we

Het lijkt al 15 jaar nergens op

Logo https://verhaal.ricostickstyphoon.nl/het-lijkt-al-15-jaar-nergens-op

In december geven Rico & Sticks en Typhoon de grootste show ooit in de geschiedenis van de Nederlandstalige hiphop. Lees en luister hier hoe 15 jaar eigenzinnige hits en vriendschap naar dit hoogtepunt leiden.

(Foto’s: Ilja Meefout, tenzij anders vermeld).

Ga naar de eerste pagina

In de tweede helft van de jaren ’90 ontmoeten Rico en Sticks elkaar in poppodium Hedon; in die tijd dé plek voor hiphop liefhebbers in Zwolle.

Sticks kent producer Delic weer. Op zijn zolderkamer ziet Opgezwolle het licht. 

Ga naar de eerste pagina

Krap 15 jaar is Typhoon als hij de jongens van Opgezwolle leert kennen. Zo vaak als hij van zijn ouders mag, gaat hij met ze mee naar optredens.

Ga naar de eerste pagina

Twee jaar later rapt Typhoon mee op het debuutalbum ‘Spuugdingen op de mic’ dat Opgezwolle in eigen beheer uitbrengt.

Foto: Paul van 't Veer

Ga naar de eerste pagina

Vlak daarna maakt het Amsterdamse Paradiso kennis met Sticky Steez, Phreako Rico en Dippy Delic. De Homegrown tournee volgt, net als een platencontract bij Top Notch.

Foto: Daniel van Duuren

Ga naar de eerste pagina

In 2003 lanceert Opgezwolle haar tweede album. Op 'Vloeistof' staan klassiekers als ‘Verre Oosten’ en ‘Tjappies en Mammies’.

Ga naar de eerste pagina

In december 2004 speelt Typhoon de Paradiso plat. Het jaar erna tekent ook hij een contract bij Top Notch.

Beeld: archief Grote Prijs van Nederland

Ga naar de eerste pagina

De Zwolse beatmaker Kubus brengt Rico, Sticks en Typhoon bij elkaar op het album 'Buiten Westen'. 
Bij de allereerste show in de Melkweg zag hij buiten een lange rij staan. "Ik dacht: 'what the fuck?!' Ja, er was echt iets aan de hand."

Ga naar de eerste pagina

Het derde album 'Eigen Wereld', met onder andere ‘Hoedenplank’ en ‘Gekke Gerrit’, levert Opgezwolle een 3VOOR12 Award en Zilveren Harp op. Tien jaar later is het album nog steeds dé meetlat voor nieuwe hiphop.

Ga naar de eerste pagina

Met Typhoon trekt Opgezwolle door Nederland. De tour is uitverkocht en ze zijn dat jaar één van de hoogtepunten op Lowlands.

In 2007 valt de groep uiteen...

Ga naar de eerste pagina

Typhoon brengt in juni 2007 zijn debuutalbum ‘Tussen Licht en Lucht’ uit. De plaat ontvangt klinkende recensies en zijn ontwapenende eerlijkheid wordt geprezen. 

Ga naar de eerste pagina

Door al zijn live shows op grote festivals als Lowlands, North Sea Jazz, Oerol en Into The Great Wide Open, wordt Typhoon een begrip.

Hij wint een Zilveren Harp en gaat bijzondere samenwerkingen aan, zoals de Chocolade EP met New Cool Collective.

Foto: Brechtje Keulen

Ga naar de eerste pagina

Het album ‘Fakkelteit’ van Sticks & Delic met de hit ‘Spaanse Vlieg’ haalt in 2007 de nummer 7 positie in de Album Top 100.
Typhoon en Sticks gaan samen op tournee.

Ga naar de eerste pagina

De leegte die Opgezwolle heeft achtergelaten, wordt in 2009 opgevuld met Fakkelbrigade. Rico, Sticks en Typhoon werken samen met James en A.R.T. Hun album ‘Colucci Era’ ontvangt lovende recensies en is goed voor een top 10 notering.

Ga naar de eerste pagina

Daarna volgen de releases elkaar in hoog tempo op. ‘Alledaagse Waanzin’ van Sticks en A.R.T. in 2010, ‘DMT’ van Rico & Kubus in 2011 en ‘MC2’ van Sticks & Kubus en ‘Stick Bukowski’ van Sticks & Moon in 2012.

Ondertussen bouwt Typhoon met zijn titanenband aan een nieuwe live sound.

Ga naar de eerste pagina

In 2013 treedt een nieuwe supergroep aan. Great Minds, met Sticks, schrijft muziekgeschiedenis door op 2 binnen te komen in de Album Top 100. Het is de hoogste albumnotering ooit voor een Nederlandstalig hiphop-album.

Ga naar de eerste pagina

Als onderdeel van een persoonlijke zoektocht maakt Rico in 2014 samen met producer A.R.T. de onvervalste reggaeplaat 'IRIE'. Ook Henny Vrienten draagt bij aan het album.

Rico speelt dat jaar op Lowlands.

Ga naar de eerste pagina

Typhoon's tweede album ‘Lobi Da Basi’ verschijnt in de zomer van 2014. Heel Nederland danst op 'Zandloper'.

Ga naar de eerste pagina

In 2015 staan Rico & Sticks na jaren weer samen op het podium in de Amsterdamse Bitterzoet. Vlak hierna geven ze twee uitverkochte #OpgezwolleTotNu shows in hun thuisbasis Zwolle.

Ga naar de eerste pagina

Sticks bundelt in 2015 zijn krachten met Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid) in Dazzled Sticks. Hun album wordt binnen een week 25.000 keer gedownload via WeTransfer en de single 'Tunnel' wordt een 3FM Megahit.

Foto: IAMKAT

Ga naar de eerste pagina

Typhoon sluit zijn zegetocht langs festivals en popzalen af met twee uitverkochte HMH shows in december 2015. Zijn oogst: een Gouden Album, Twee Edisons, een 3VOOR12 Award en vele 3FM Awards.

Beeld: Isabelle Renate La Poutré.

Ga naar de eerste pagina

Rico & Sticks startten hun uitverkochte clubtour van 2016 in de HMH. Ze domineren daarna de zomerfestivals en staan op het Sziget Festival in Hongarije.

Ga naar de eerste pagina

Op 9 december 2016 staan Rico & Sticks samen met Typhoon én zijn Titanenband in de Ziggo Dome. Twee concerten. Eén avond. Nederlandse muziekgeschiedenis.

Bemachtig hier je tickets!

Ga naar de eerste pagina

Foto & Video
Dank aan Ilja Meefout, Daniel van Duuren, Paul van 't Veer, Brechtje Keulen, Isabelle Renate la Poutré, IAMKAT, Hedon Zwolle, Grote Prijs van Nederland & Corrino Media

Muziek
Top Notch
  
Interactieve website
Scrollytelling

Rico & Sticks x Typhoon
Bemachtig hier je tickets

Ga naar de eerste pagina
Scroll om door te gaan
Vegen om verder te gaan